Kalbėkime taisyklingai

Ant švenčių stalo

Artėjant didžiosioms žiemos šventėms šeimininkės jau suka galvas, kokiais skanėstas šiemet nustebinti šeimos narius ir svečius, ką padėti ant švenčių stalo. Nebus apsieita ir be tradicinių patiekalų, tik ar žinome, kaip juos taisyklingai pavadinti?

Būtinas Kūčių stalo atributas ­– kūčiukai, kitaip dar vadinami prėskučiais. Tai seniausias lietuvių Kūčių vakarienės patiekalas, gaminamas iš mielinės tešlos ir valgomas su aguonpieniu. Nesugadinkime kūčiukų skonio vadindami juos šližikais ar sližikais.

O kaip gi žuvies patiekalai? Turbūt ne vienas gardžiuosimės silke su kailinukais (ne silke kailinukuose), jūrų lydeka (ne heku, cheku), o gal ir strimele (ne strimėle). Kai kurie švenčių laukia vien dėl galimybės paskanauti baltosios mišrainės (ne baltos mišrainės) ir mamos su meile pagamintų suktinukų (ne zrazų).

Tad tegul Jūsų švenčių stalas būna turtingas, o kalba taisyklinga!

Akmenės rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė

Atgal
easy read